Friday, April 18, 2008

Kocert: Figurative Theatre 15.3.2008.

Kulturni centar Niške Banje, 15.3.2008.

CZKNB je jako aktivan poslednjh meseci te se tamo svakog vikenda dešavaju neke stvari. Na red da zasvira tamo došao je FT. A i krajnje je vreme bilo jer se ne sećam kada je FT svirao u Nišu. Kako ovde teško da postoji publika za takav neki zvuk išlo se na to da se ne radi „medijska kampanja“ u vidu flajera, plakata isl već se više išlo na „od usta do usta“ pa se i predpostavljalo da će na kraju to ipak biti intimnija varijanta za prijatelje i rodbinu :). Što se na kraju ispostavilo i kao prava odluka.

Oko 20 do 8 smo se svi potrpali u Zastavu 128, nas petoro + pojačala, gitara, klavijatura, kućište = tezga bend te je 10o minutno putovanje bilo ispunjeno zajebancijama na taj račun i izbegavanjem kojekakvih kartonskih kutija rasutih svuda po putu. Banja je raskopana zbog radova na ulicama te smo sve to nosali do centra koji se nalazi na finom mestu u podnožiju brda i parka, sa malim amfiteatrom. Kulturni centar je imao postavku stripova „Isečci iz života“.

Samo dešavanje je počelo oko 23.20 kada se sakupilo 20-30 ljudi. FT je zvanično nastupio kao dvojac u sastavu Peđa i Marko. FT je zapravo EBM sastav no živi nastupi i nemaju takav zvuk, uglavnom je zvuk teži i mračniji nego na izdanjima. Iako mi je Peđa rekao da će svirka biti bučnija nisam ni mogao da pretpostavim koliko... Dakle sve je krenulo ritmično i plesno ali je to bila zapravo samo 1/5 koncerta da bi nastup polako postajao sve bučniji uz sve veće iživljavanje Markovo nad gitarom.

Stvari se otimaju kontroli i nastup do kraja prelazi na momente u totalni harš buku. Zapravo u 2/5 koncerta i definitivno nestaje ona granica između benda i publike te je svako ko je hteo mogao da se lati instrumenata. Pa su neki od nas to i iskoristili i počeli da manje više divljamo a potpisnik ovih redova povremeno sa sve kamericom u jednoj i klavijaturama/girtarom drugoj ruci.

Peđa prelazi samo za mikrofon i odsvirane su „Ona se igra nožem“ (originalno Dobri Isak) u I’m (stari Niški electro sastav) varijanti čini mi se, „Homocider“ obrada I’m-a, i čini mi se nešto od Tuxedo Moon. Ovde od prilike i prestaje i onaj mali preostali plesni deo koncerta. Ekipi se pridružuje i Pop, upravnik centra sa usnom harmonikom i počinje psihodelija koju sve vreme prate projekcije raznih performansa na zidu. I sve polako ide ka vrhuncu gde opet bukvalno svi grabe,.. šta ko stigne od instrumenata i svira, udara, iživljava se dok Pop sa usne harmonike prelazi na mixetu i tu sve odlazi u harš.

I tu nekad prestaje koncert i počinje „after parti“ uz Throbbing Gristle, Joy Division, DAF isl.

Sad kasnije sledi i naš povratak domovima. Spakovani kao sardine uspešno izbegavamo organe reda i za 10tak minuta smo svi svojim kućama.

Sumirano,... na koncertu je bilo 5-6 ljudi koji ovakav zvuk gotive i koliko toliko su u tome. Kako i zašto ostali nisu napustili mesto dešavanja i dalje mi nije jasno. Izgleda da noiz zavera radi i seme je posejano. I izgleda da ovo mesto nije zauvek zatvoreno za ovakav zvuk. Tako da bi moglo nešto slično da se ponovi, neko grupno dešavanje, mini fest...

izvor: Helly-Cherry webzine

No comments: