Saturday, March 29, 2008

Dorian Gray

DORIAN GRAY

Članovi: Massimo Savić, Vedran Čupić, Branko Terzić, Toni Ostojić, Jadran Zdunić, Zoran Cvetković, Dragan Simonovski

Žanr: new romantics, new wave, post-punk, gothic-rock, funky, pop, art-rock

Utjecaji: David Bowie, Boa, Duran Duran, Roxy Music, Bryan Ferry, Japan, Siouxie And The Banshees, Joy Division, Simple Minds, Talking Heads, David Sylvian, Cocteau Twins, ABC, Idoli

Utjecali na: Jakarta, EKV, Videosex, Phantasmagoria

DORIAN GRAY – Sjaj u tami (1984, Jugoton)

Zagrebačka rock grupa Dorian Gray je bila sljedbenik ideja David Bowiea s albuma «Scary Monsters And Super Creeps», «Lodger» i «Heroes» uvevši na tadašnju scenu primjese dark i gothic rock struja. U prvoj postavi bili su Vedran Čupić (gitara), Branko Terzić (bubnjevi), Toni Ostojić (klavijature) i Jadran Zdunić (bas i fretless) vođeni idejom Massima Savića (vokal i gitara). Ovo je bio jedan od izuzetnih debi albuma tih godina (uspoređivan je s prvijencem Boe) koji je kroz sofisticirane teme progovorio o drogi (pjesma «Zoveš me»), čudnim impresijama prošlosti («Kuća»), strahom od grada («Monstrum pored sna»), vrlo čudnim, neobičnim i metaforičkim stilom o hm… tko zna čemu («Legenda»), dvojbi oko svjetonazora i životnih normi («Gusar»)… Najkompletnija pjesma albuma je «Jahač» koja govori o prostitutki koja je prikazana kao jahač apokalipse u kojoj je do punog izražaja došla producentska palica i odlične «putujuće zlokobne» klavijature

U glazbenom pogledu, izmiješane su reference tadašnjeg art rocka i novog romantizma (Japan, Bowie, Simple Minds, Talking Heads) s funkom što je bandu osiguralo kultni status zbog neobičnog i modernog zvuka koji je u to vrijeme bio jedinstven u Jugoslaviji. Jedino nešto slično je objavila beogradska Jakarta na debiju «Maske za dvoje» i EKV na svojem drugom albumu «EKV». Najveću odliku albuma obilježavaju čiste artističke gitarske improvizacije, te vrhunski dorađen vokal Massima kojim se priključio u sam vrh tadašnje scene. Produkciju je obavio Aleksandar Saša Habić koji je najzaslužniji za moderni zvuk ploče.

U vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu objavljen je prvi singl skinut s albuma, naslovna «Sjaj u tami» (b strana je «Zoveš me») koji je potpuno očarao svojom ljubavnom romantikom tako da je postao jedan od deset najvećih hitova te godine i apsolutnim evergreenom domaćeg art rocka. Sredinom ljeta 1984. skinut je i drugi singl «Dugo si sam / Monstrum pored sna» koji nije dosegao uspjeh prethodnika prvenstveno zbog sofisticiranog teksta. Band je nanizao mnoštvo odličnih koncerata na kojima su se pojavljivali u našminkanom bowievskom vamp izdanju i stekao kultno sljedbeništvo.

DORIAN GRAY – Za tvoje oči (1985, Jugoton)

Koncem godine band odlazi u Ferger Studios u Švedsku gdje je jedan od najboljih albuma tog vremena snimila Boa («Ritam strasti») u nadi da će usavršiti svoj visoki glazbeni kriterij koji su sjajno osmislili na debiju.

U nešto izmijenjenoj postavi – ostali su Massimo, Toni i Jadran, a novim članovima su postali Zoran Cvetković – Zok (gitara) i Dragan Simonovski (bubnjevi), band je početkom 1985. objavio kolekciju od 8 ljubavnih pjesama gdje se potpuno približio srednjoj struji dok su tematske sofistikacije kojima je obilovao debi potpuno nestale. Glazba je dobila veoma mekan i sjetan romantičan ton s obiljem ambijentalnih klavijatura i zanosnim gitarskim zvukovima, dok su bubnjarski ritmovi odsvirani kronometarski na elektronski set što zvuči prilično sterilno. No, radi se o vrlo pitkim pjesmama koje su spojile mnoge vitalne odlike trendovskih struja tog vremena – David Sylvian, Cocteau Twins, Bryan Ferry, Bowie, ABC… s povremenim izletima u disco – funk (pjesme «Ponekad» i «Tonemo u mrak»), electro pop (naslovna «Za tvoje oči»), sympho melodije («Tko si ti»). Vrlo dobra instrumentalna i producentska rješenja (pogotovo samplovi vokala okrenuti naopačke), te potpuno kristalno jasni tekstovi otpjevani visokim Massimovim glasom potvrdila su visoki autorski rejting koji je band stekao. Album se želio približiti širokoj publici, te premda je izbacio dva hita «Za tvoje oči» i «Ti si tu», veliki uspjeh koji su očekivali je izostao, te se band već koncem 1985. raspao. Toni Ostojić je nastavio karijeru kao session glazbenik u Parnom valjku, Zok je surađivao s mnogim izvođačima kao studijski gitarist, a Massimo je počeo solo karijeru kojom se godinama pokušavao približiti širokoj publici kroz razne šlagere i banalne pop pjesme. Jedini zanimljiviji rad kojim je vratio svoj kultni autorski pristup na scenu bila je suradnja u projektu Labin Art Express sredinom devedesetih.


(text by DJHorvi)

Here are some albums of a gothic/pop band Dorian Gray from Zagreb (Croatia).

1983 - Sjaj u tami
1984 - Za tvoje oci
1999 - Dorian Gray

2 comments:

Marko_103 said...

Hello, my name is Marko...If I am right, your name is Dragan Tanevski...maybe your sister is Kristina and your father is Dragan...? Please answer somehow...It is very important !!

Grand Inquisitor said...

Nope. I'm not the man you seek. I;ve hust written info about the band Dorian Gray.