Saturday, July 19, 2008

Bosnian noise archive

BOSNIAN NOISE ARCHIVE

text by:Crnich

Neki od bendova koji su obiljezili pocetak noiz-2000te u Bosni. Stvari su danas nenabavljive kao cdr, ali imaju na Archive. Radi se o rijetkim zvucnim projektima koji su stvarno dobri, bez nekih tralala-kao-eto-moze-proci...svi rasturaju i radi se o ljudima koji su definitivno ubitacni i koji nikad nisu imali ustvari veze sa nekom lokalnom-andergraund-kako-tako-kofol-scenom. Neki od njih su suradjivali sa poznatim imenima svjetskog andergraunda i definitivno su primjer bezvremenskog noiz-ludila..okej, snimci nisu iz neke daleke proslosti, radi se o nekoj 2001-2006-oj. Svejedno,dobro je cuti sta se radilo dok su se svuda spominjali SCH novi projekti kao primjer sarajevskog industrial zvuka.
(Previse toga sam u to vrijeme ja producirao, pa da ne pretjerujem svojom licnoscu, nisam stavio ni jedan svoj solo crap i bazirao sam se na bendove s kojima ja nisam imao nikakve veze, osim poznanstva, kao i na bendove s kojima sam nekad radio)...

Jed Whitaker-There are no facts..(izaslo za Casasaur oktobra 2004)
odlican glitch/tense-electronics od lika koji je utemeljio glitch u nasoj mahali..jos uvijek je aktivan i mozete pronaci njegove stvari na internetu i Zvukovini (na Corrosive Fumes kompilaciji pod imenom Jevad Whitaker kao i jedan split sa Temple Texas).
Link:
http://www.archive.org/details/JedWhitaker_thereAreNoFacts

Clockwork Uterus-compilation of noise mix makers (human cross records 2001)
Ludilo mini kompilacija na kojoj su Jed Whitaker, :daRM i John Grzinich kao gost.
Mixevi, manipulacije, glitch, noise, power electronics.U sklopu izdanja nalazi se i 1mb Flash Player 4.0 r7 sa informacijama o ovome.
Link:
http://www.archive.org/details/ClockworkUterus_compilationOfNoiseMixMakers

Temple Texas-deuche youth explosion (selfrelease 2001)
Ovo je ludilo koje sam slusao hiljadu puta, odlican surf noizik/free form noise sa japanskim prizvukom i mracnom chamber atmosferom koja razara. Bend vise ne postoji i ljudi su rasuti na sve strane svijeta.Tada su radili i kao bend New Faraday Collision, izdali nekoliko brojeva fanzina Neuro, kojeg je po broju u Sarajevu prosjecno prodano 9, htjeli ih tuci jer su popljuvali lokalne "andergraund" zvijezde, pisali o industrial/post roku/no wave-u, bukirali hrpu koncerata u Sarajevu od Peach Pit do Zu,Jedan neobjavljen snimak TT-a iz Cosmo-studija se nasao na Zvukovina splitu sa Jed Whitakerom.
Link:
http://www.archive.org/details/TempleTexasDeucheYouthExplosion

Luxusmahr-ruins of livingroom (casasaur 2006)
Eto, duo u kojem sam svirao gitaru i elektricnu mandolinu, ovo je jedan od posljednjih snimaka. Bubanj (Vedran Brahic) i distorzirana gitara sa povremenim mojim deranjem, primitivan free jazz-noise sa trashmetal pedigreom u improvizacija-formi.
Link:
http://www.archive.org/details/Luxusmahr_ruinsOfALivingroom

Caviar Spectator Trio-everybody on alaska is drunk (casasaur 2005)
Okej, jos jedan bend sa mojim inficiranjem, radi se o projektu sa bubnjarem Brahicem i solo/weird/neofolk/pjesnikom Barrijem Johnstonom koji je zivio u Sarajevu tada pa smo nakon uspostavljanja kontakta i slaganja u ukusu snimili ovaj materijal.
Dosta elektronski-synth-idmy zvuk sa "postprodukcijski ohladjenim" bubnjevima i Barryjevim vokalima.
Link:
http://www.archive.org/details/CaviarSpectatorTrio_everybodyOnAlaskaIsDrunk

Idlness Distribution-paleolithic summer session (ustvari neizdato 2005)
ID je jedan od prvih mojih harshnoise/powerelectronics ludila gdje sam gitaru zamijenio trakama i homemade uredjajima. To je ustvari duo sa Elom Vuk koja ovdje svira synth kroz razne uredjaje provucenog zvuka sa nekim blesavim pjevusenjem.ID je i sad aktivan sa hrpom izdanja i prilicno promjenjenog zvuka i opreme ali uvijek livenoise baziran, vise na nasem blogu: http://idlnessdistributionzvuk.blogspot.com/
Link:
http://www.archive.org/details/cover_274


Toliko za sad.
Uzivajte!
http://zv.spyw.com/

1 comment:

neueurform said...

Zahvaljujem na promociji ep "Clockwork Uterus" ispred ekipe iz human cross rec., sa poyivom na suradnju ...

neueurform