Saturday, January 10, 2009

Amper-O-Mat

AMPER-O-MAT – Function: Disorder (2008, Slušaj najglasnije)

Iza ovog pseudonima nalazi se Borut Peternelj pjevač alter-rock banda Detonator iz Celja (www.detonator.si). Kao i Acton, sve radi at first take, a interesantan je njegov glazbeni izum – kuhinjski ribež sa 6 uglova u kojeg je montirao mikrofon te udarcima s muzičkom vilicom, drmusanjem i sličnim radnjama dobiva zapažene eksperimentalne zvukove. Uz to, koristi se i oscilatorom, te je do sada održao oko 30-ak solo nastupa po Sloveniji.

Na omotu stoji slijedeće: Amper-O-Mat je eksperimentalan solo projekt iz Slovenije koji postoji 7 godina i bavi se improviziranim zvučnim interpretiranjem (d.i.y., electro, noise). Album je snimljen u jednom komadu i predstavlja konceptualno istraživanje subtilnih zvučnih krajnosti koje se baziraju na elektroakustičnim oscilacijama i real-time manipulacijama.

Sve to krasno zvuči interpretirano riječima umjetnika i ovaj materijal u trajanju od gotovo 60 minuta ne zvuči loše. Eksperimentalna glazba puna lomova frekvencija, slobodnih improvizacija i igara s elektronskim efektima, halovima, delayima, echom..., kao i stvarnim zvukovima negdje su u bliskoj poveznici s pionirskim radovima Throbbing Gristle i Lustmord. Ima tu i post-industrial efektnih prilagodbi, atmosfera i ambijenata, blage psihodeličnosti, ali cijelom djelu manjka priča koja bi uobličila ovaj koncept. Unatoč tome, ovo je pravo oslobođenje instrumentalne kreativnosti spram onih nesuvislih igara u duetu s Actonom.

Naslovi: 1.Mekkanikktrip, 2.Sonata paraoptika pt +- 1,36, 3.Scriptum 1444E, 4.Ad nactum, 5.Scriptum 3,56j, 6.Irrational flow, 7.Pars momentuum (scriptum 1a), 8.Under

Ocijena (1-10): 7


tekst: DJ Horvi

No comments: