Thursday, March 22, 2007

Paraf (spasimo vinile)!


PARAF (spasimo vinile!)Kao i mnogi od nas ostalih fanatika, ovaj Dobri Duh svoju ljubav prema nasoj muzici vodi korak dalje i plodove te ljubavi poklanja slicnim srodnim dusama. Zahvaljujuci tome sto sam Dobrome Duhu pozajmio LP "Zastave" za prebacivanje u digitalni format, ja sam postao jedan od Paraf 'crne trojke'. Druga osoba je sam izdavac, a treca je osoba zenskog pola za koju kruze legende da je ipak ona najveci fan Parafa.
Dakle, posto je ocigledno da Gos'n Fox (Goran Lisica-Fox - jedan od 'pravovernika' muzike, danas vlasnik Dallas Records) nikako da objavi studijske materijale na kompakt-disku, nasao se neko sa idejom kako da sprecimo nase stare vinilne kopije Paraf ploca od izlizavnja zbog besomucnog preslusavanja istih.
U propratnom tekstu na omotu fenomenalnog CD izdanja Termiti "LP Ploca Vjeran Pas" (Dallas) pominje se da je to jedan u nizu poduhvata digitalnog objavljivanja rijeckih bendova. Ocekivalo se u toj ediciji pojavi i Paraf (a optimisti kao ja bi ocekivali i Kaos, Mrtvi Kanal, Istocni Izlaz...), ali, koliko mi je poznati, za sada nista od toga. Bojim se i da pomislim da li uopste ima sanse da se objave i neki Paraf rariteti (valjda ima neobjavljenih studijskih i zivih snimaka - "Goli Otok" zvuci odlicno, mada je moj snimak katastrofalan). Vesti iz Iatlije je da tamosnja izdavacka kuca specijalizvana u reizdavanju starih pank bendova, Rave Up Records, planira vinilno LP izdanje sa neobjavljenim snimcima Parafa, ali verovacu u to kad plocu budem drzao u rukama.
Moja ljubav prema bendu je zapocela u vreme prvog albuma "A dan je tako lijepo poceo", znaci negde 1980. Nazalost, sve sto sam cuo od njih bile su poneka pesma sa radia i "Perspektiva", koriscena u filmu "Decko koji obecava". Kasnije ih se secam sa TV-a (bese li to "Hit Meseca"?) gde su izveli "Pobuna Bubuljica". Nakon toga im vec gubim trag. "Zastave" su radjene u jako malom tirazu i katastrofalno distribuirane, tako da sam plocu po prvi put video tek sredinom 2000-te!

izdanja:
PARAF - "RIJEKA/MOJ ZIVOT JE NOVI VAL" CDSINGLE
PARAF - "A DAN JE TAKO LIJEPO POCEO" CD
PARAF - "FINI DECKO/TUZNE USI" CDSINGLE
PARAF - "IZLETI" CD
PARAF - "ZASTAVE" CD

link ka opširnijoj priči

No comments: