Saturday, March 22, 2008

La Strada


LA STRADASa pojavom panka i novog talasa odlučio je da se aktivira pa je 1979. godine osnovao sastav La Strada. U grupi su bili i basissta Borislav Oslovčan, bubnjar Ivan Pece Firči i gitaristi Dragan Nastasić i Siniša Ilić. Studentski snimci La Strade „On“ i „Sat“ objavljeni su na kaseti „Hokej Klub Virginitas“ (Ding Dong, 1980.). Te 1980. La Strada je prerasla u Lunu koji su činili gitarista Zoran Bulatović Bale (ex Pekinška Patka), Ivan Pece Firči bubnjevi, Jasmina Mitrušić klavijature i Slobodan Tišma vokal. Spoj različitih senzibiliteta dao je vrlo osobenu muzičku sliku. Bale i Firči su doneli neisfiltriranu novotalasnu energiju a gotovo mističan preliv pesmama davali su Tišma i Jasmina Mitrušić. Zahvaljujući nastupu u Rijeci kada ih je čuo Marko Brecelj i odneo Borisu Beleu u Helidon, dobili su priliku da snime album „Nestvarne stvrai“ koji je producirao Saša Habić. Dok je Bale bio zaduzen za aranzmane i muziku, Tišma je radio tekstove i melodijsku liniju vokalnih delova pesama. Ploču su obelezile poetske vinjete kao „Lambo“, „Okean“ (glavni vokal Jasmina Mitrušić), „Amazon“ i „Ogledalo Lune“ sa dosledno ispoštovanom formom minimalizma. Grupa je za tu ploču, 1984. godine u Zagrebu dobila priznanje 7 sekretara SKOJ-a, a u anketama rok kritičara proglašena je jednim od najboljih debija u domaćoj muzici. Na zalost, pre izlaska ploče Luna je prestala sa radom. Bale je otišao u vojsku, a Firči je prešao u grupu Ekaterina Velika. Poslednjih godina obojica zive u New Jork-u.

Tišma je sa Jasminom Mitrušić 1984. godine obnovio sastav La Strada, a pridruzili su im se bubnjar Rober Radić (ex Konraritam), gitarista Zolt Horvat (ex Kontraritam) i basista Daniel Stari koji je svojevremeno svirao u prvoj La Stradi. Sa snimkom „Zelje“ pojavili su se na ploči „Demo Top Vol. 3“ (PGP RTB, 1985.) koju je osmislio Zoran Modli u okviru svoje emisje „Ventilator 202“. Njihov jedini album „La Strada“ producirao je Rex Ilusivii. Ploča je snimljena za jedan dan, a u tirazu od 500 primeraka objavila ga je 1987. godine M produkcija Radio Novog Sada. Na ploči su se našle Tišmine „Mlad i radostan“, „došla su tako neka vremena“, „Okean“, „Mama Luna“, i druge pesme koje su se naslanjale na zvuk Lune, ali u njima je dominirala melodijoznija, akustišna muzika u maniru 60’ih godina. N a koncertima povodom ploče u La Sradi su uz Tišmu i Radića svirali gitarista Zoran Lekić (ex Ove sezone vedri tonovi) i basista Ilija Vlaisavljević Bebec. Kada je 1989. god. Bebec prešao u Boye, Tišma je rasformirao grupu i povukao se iz muzičkog sveta. u medjuvremenu je u ograničenom tirazu izašla kaseta „La Srada / Luna 1980-1983 Hokej klub virginitas“ (Ding Dong „ na kojoj su se pesme La Stade „on“ i „Sat“, studijski snimci Lune iz 1982 i 1983. godine i koncertni zapis sa nastupa Lune u Novom Sadu 1983. godine. Na zajedničkom disku „Korak napred dva koraka nazad“ (Free B92 1999.) grupa Veliki prezir obradila je pesmu „Okean“ sastava La Strada.
Početkom 1992. godsine Bale i Robert Radić su sa Zorano Lekićem (ex Obijeni Program), koji je prešao na bas na kratko reaktivirali sastav Luna. Ali ideja je sa Baletovim preseljenjem u Ameriku, pala u vodu. Ipak, on je 2000. godine u NJu Jorku remasterizovao i na disku objavio materijal sa ploče „Nestvarne Stvari“. U Americi je pisao muziku za pozorišne prdtsave, svirao sa sastavima Furniture i I see you. Sa basistom Draškom nikodijevićem Drakulom (ex Igra Stakelnih Perli, White Rabbit Band) snimio je pod imenom White Rabbit Cuult cd „...and Gods made wars.“. (White Rabbit Cult publishing, 1999.) sa temama i semplovima vezanih za Nato bombardovanje Jugoslavije.
Tišma se vratio literaturi i objavio knjige poezije „Marinizmi“ (Ruza Lutanja, 1995.) i „Vrt Kao To“ (Ruza Lutanja, 1997.). U knjizevnim casopisima povremeno je objavljivao dnevničke zapise pod nazivom „Blues Diary“. Jasmina Mitrušić je komponovala muziku za pesmu „Vladaj, Boze“ na stihove Vladike Nikolaja Velimirovića i ona je objavljen ana disku „Pesme iznad istoka i zapada“ (Radio Svetigora / PGP RTS, 2001.)

Here is one link that we've found on the web that you migh find useful:No comments: