Saturday, March 22, 2008

Sadašnjost

Sadašnjost

Bend koji je sa povremenim prekidima aktivan sve do današnjih dana je NEUROCREAM (poznat i pod imenima LDM i 8 JESUS), osnovan 1997. godine. Opisujući svoju muziku kao alternativni rock, Neurocream je izgradio prilično širok repertoar sopstvenih pesama (npr. Rest of Me, Two Inches Down, Edgar, Gomila smeća, Thousand Tears,...), nastupao po užoj okolini, kao i na festivalu Rockton u Bačkom Petrovcu. Kroz bend je prošlo dosta ljudi, od kojih neki čine današnju postavu: Kristijan Hekelj (vokal, gitara), Dragan Đukić (bas do 1999. godine, kada na njegovo mesto dolazi Danijel Valovec), Andrej Vereski (bubnjevi), Vjeroslava Kurajova (violina od 2001. godine) i Boris Bilek (gitara). Godine 1999. su oformljeni LOKATORI. Svirka grupe se kretala između punk rock i hard rock pravca, a primetan je napor članova da promovišu vlastite pesme (Ne idi, Zaboravi me, Oblak) na lokalnih koncertnim nastupima i putem radija – demo materijal Lokatora puštan je npr. u emisiji Demo ekspres na talasima beogradskog Radija 202. U postavi su bili Vladimir Venjarski (vokal), Emil Venjarski (vokal, gitara), Lando Parigros (gitara), Danijel Venjarski (bas) i Emil Đuriš (bubnjevi). Lokatori prestaju sa radom otprilike 2003. godine.
Osim manjka aktivnih rock bendova, kao još jedan hendikep u današnje vreme u Kovačici javlja se nedostatak koncerata tj. adekvatnog prostora za svirku (omladinska sala je pretvorena u diskoteku – bina je eliminisana).
U avgustu 2003. godine, u Kovačici je održana prva Kovačička manifestacija alternativnih reakcija – KOMAR. Manifestacija je zamišljena kao okupljanje alternativnih umetnika i prezentovanje njihovog rada putem performansa, izložbi, video projekcija i koncerata. Tako su u programu prvog KOMAR-a učestvovali autori stripova (radionice Kuhinja iz Pančeva i Šlic iz Beograda), performans umetnica Branka Zgonjanin (teatar Pagan Future iz Mladenovca), razni autori kratkih filmova i bendovi Miris Klia iz Rume, Demencija Prekoks iz Požarevca i Pamba iz Kovačice. Manifestacija je održana u prostorijama doma kulture i Galerije naivne umetnosti, medijski je solidno propraćena i verovatno će postati tradicionalna.

from: Kosmar.org.yu

No comments: