Saturday, March 22, 2008

Vien Lur

VIEN LUR

Bend je nastao 2003. godine i nekoliko godina je radio pod imenom Delta 99. Vien Lur je iz Beograda, preciznije iz Novog Beograda i Zemuna. Pravac koji sviraju su, da bi izbegli svrstavanje i razvrstavanje, nazvali "jekyllhyde" (džekilhajd).

Od 2007. godine bend funkcioniše u sastavu: Ivana Damjanović (vokal), Sonja Višnjić-Žižović (klavijature), Marina Nenković (klavijature), Ivan Tričković (gitara), Miloš Jovanoski (bas) i Bogdan Zdjelar (bubanj).

"Jezik na kome pevamo je napravljen za potrebe vokal linije, u principu to i nisu tekstovi u pravom smislu, već način da glas iskoristimo kao instrument, što nam jezici na kojima govorimo nisu omogućavali."

Slušaju sve i svašta, popis obuhvata muziku od Kurt Weilla, preko bendova iz 60-ih, Tori Amos, Miranda Sex Garden, June Tabor, Pearl Jam, The Cure, Jamiroquai, The Police, The Stranglers, Magazine, Peter Hamill, PJ Harvey, mančesterskih bendova iz 80-ih do Leonarda Cohena i Miles Davisa. Od novijih bendova: Ladytron, Juliete Lewis and the Licks, System of A Down, Placebo...

"Tražeći reči koje bi zvukom opisale ono sto radimo došli smo do Vien Lur. Možda na nekom jeziku te dve reči imaju značenje, ali to nama nije poznato."

Ime benda se čita onako kako je napisano. Urađena su dva spota, za numere Rajzing i Cabaret. Do sada je bend održao nekoliko svirki, između ostalog i na Akademiji, Living Roomu u SKC-u i u Zelenom zvonu u Zrenjaninu. Bend nema izdanje, ali se pojavljuje na dark/gothic kompilaciji Forgotten Art.

website

No comments: