Tuesday, June 3, 2008

Dobri Isak



DOBRI ISAK

Dobri Isak were the gothic/dark punk band found in Nis in the beginning of the eighties.
Their music was very Joy Division/Bauhaus like and they've only released one album for the SKC NIS and it had just 100 copies. Album was called "Mi placemo iza tamnih naocara" and it contained 10 songs. Recorded roughly in the bedroom of their drummer Markiz. Band was never enough famous although it was very popular in their hometown.

Line up:
Frodo - guitar/vocal
Pacov - bass
Markiz - drums

Fortunately, we've got the permission from the artist to post one of his releases here for his promotional purposes, so feel free to check it out.

1984 - Mi placemo iza tamnih naocara (SKC NIS)

jos jedan tekst o bendu:

„Dobri Isak“ je mračni rok sastav iz Niša, koji je svirao sredinom 1980ih.
Članovi benda su: Predrag Cvetičanin - gitara, vokal Zoran Đorđeviđ - gitara Branko - bas gitara Boban - bubnjevi

U gore navedenoj postavi, grupa Dobri Isak osnovana krajem 1983. godine. Nakon niza lokalnih nastupa po manjim klubovima i jednog home-made demo albuma, postava se razilazi tokom leta 1984. Nakon par meseci pauze, u jesen iste godine Predrag okuplja nove muzičare i grupa sa Milošem Miladinovićem na basu i Sašom Markovićem na bubnjevima nastavlja sa radom. Kako je u međuvremenu grupa Arnold Layne ostala bez nekolicine članova zbog odlaska u vojsku, Nenad Cvetičanin - Cepi, inače Predragov brat, prihvata poziv i postaje 1984-85. ravnopravni član grupe sa kojom snima album "Mi plačemo iza tamnih naočara" (SKC Niš kt-001). Ovaj album niški SKC, a time je ujedno, a time je ujedno i stvorena produkcija Studentkult, u kojoj se kasnije pojavio čitav niz značajnih izdanja (muzičkih i literarnih). Kasetu je distribuirao i ljubljanski ŠKUC, tako da se odštampanih 100 (u enciklopediji piše 1000 dok na kaseti čitko piše 100) primeraka veoma brzo prodalo na čitavoj teritoriji ex Jugoslavije.

Sa potpuno novim materijalom i duhom u bendu, želeći da zvuče onako kako bi Velvet Underground zvučao u osamdesetim, Dobri Isak se najpre predstavlja niškoj publici, da bi zatim nakon nastupa na Festivalu mladih Srbije u Knjaževcu1985, na kome je njihov nastup od strane novinara Novih omladinskih novina (NON) proglašen najboljim, bili pozvani na dane NON-a u Splitu, gde nastupaju u leto 1985. Neposredno nakon toga, bend odlazi u Skoplje gde u okviru Pozdrava iz Niša nastupaju sa još nekoliko niških grupa, da bi, ubrzo posle te svirke, u Skoplju ponovo bili gosti, ovoga puta na prvom samostalnom koncertu grupe Padot na Vizantija (jezgra onog sto je kasnije postalo Mizar pa Anastasija. Krajem godine sviraju na Festivalu rok bendova u beogradskom Domu omladine, a u prvoj polovini 1986 imali su dva značajna nastupa u Zagrebu. Najpre, marta u polufinalu, a potom maja, u finalu YU-Rock momenta (YURM), verovatno najznačajnijeg festivala alternativnog roka u ondašnjoj Jugoslaviji. Inače finale festivala održano je na tadašnjem Trgu republike, a osim njih nastupile su i grupe: Let 2 (kasnije Let 3) iz Rijeke, Oktobar 1864 iz Beograda, Mizar iz Skoplja i dve lčokalne grupe.

Poslednji nastup grupa Dobri Isak održala je juna 1996. u niškoj Sinagogi uz goste, grupe, Arnold Layne iz Niša i Mizar iz Skoplja. Nakon ovog koncerta, grupa se sporazumno razišla i nakon toga se nije više okupljala.


Hvala Nenadu (HC-Zin)

No comments: