Friday, September 5, 2008

Machinesaw - Interview

Intervju objavljen u Helly-Cherry webzinu broj 73

HC: Kada ste napravili Machinesaw, koja je vasa zelja bila i kakav smisao Machinesaw ima? Sta to vama znaci a sta bi trebalo slusaocima?

Damjan: Machinesaw go pocnavme kako proekt uste pri krajot na 2007mata godina, koga dvajcata resivme deka sakame da pravime muzika zaedno. Nasata zelba bese da zapocneme nesto nov

o, nesto dosega nevideno vo Makedonija koe istovremeno ni gi pretstavuva nasite karakteri. Interesot koj go imame za tehnologija i masini i kade toa ne vodi kako covestvo se trudime da go preneseme niz muzikata.

HC: Machinesaw je dvojac. Koliko se vas dvojica razlikujete a koliko ste slicni po pitanju kretanja Machinesaw zvuka i koliko je vas zvuk rezultat kompromisa i uticaja onog drugog u bendu? Ko vuce na koji zvuk pa je rezultat ovakav kakav je?
Bojan:
Pa, rasteni sme otprilika so ista muzika. Koga ja pravime muzikata za Machinesaw, se trudime da bidat zastapeni ideite na dvajcata. Ponekogash se sluchuva nechija ideja da dominira, no nemame nikako

v problem so toa. Se zavisi od pochetnata zamisla i ideja.

HC: Kada ce se pojaviti to prvo Machinesaw izdanje?
Damjan:
Prvoto EP so naslov "Abomination of Flesh" e gotovo uste od maj i najverojatno ke bide izdadeno najkasno do Oktomvri. Vo megjuvreme izdadovme nekolku traki koi se izlezeni ili treba da izlezat vo kompilacija so drugi artisti.

HC: Znam da jedan od vas vec ima svoj projekat pre Machinesaw. Koliko se on razlikuje od ovog o kome sada govorimo. Cini mi se da je taj raniji projekat izasao za Industrial Culture i da se radi o mirnijem i ambijentalnijem zvuku. A znam da je IC imao neka bas harsh izdanja (poslednje sto su nam poslali bio je Praew Jik).
Bojan:
Jas imam izdadeno nekolku EP-ja i kompilacii pod psevdonimot Nanohex, proekt chij shto koreni se

nekade vo 2003 godina. Za Industrial Culture Records izleze EP-to "The Brain Experiment". Osnovata na Nanohex e nekakov dark ambient, no chesto gi preminuvam granicite, pa ima i eksperimenti so drone, noise, duri i industrial. Godinava izleze i prviot full-length "Terrordrone" za germanskiot label Skull Line Records. Razlikata so Machinesaw e golema. Machinesaw e mnogu pobrutalno.

HC: Ako je v

as muzicki izraz industrial, noise, sta bi bila inpiracija koja zahteva ovakvu napetu formu?
Damjan:
Jas od sekogas sum bil fasciniran od industrija, komunisticki gradbi, fabriki, kako i so tehnoloskiot napredok na covestvoto. Koga razmisluvav kako da go prenesam toa cudno cuvstvo na voshitenost, izleze Machinesaw :)

HC: Kako generalno nekome ko nije upucen intenzivnu buku objasniti i kako vam se cini izjava “There is no such thing as noise”?
Damjan:
Sekoj moderen chovek e dobro zapoznaen so intenzivnata buka. Dovolno e da izvadi glava na prozor od svojata kancalarija da ja chue muzikata na gradot.
Bojan: Z

avisi kako kje go definirame poimot "noise". Merzbow vika, "Ako noise e neprijaten zvuk, togash za mene pop muzikata e noise".

HC: Noise. Muzika ili Anti-Muzika :)? Zasto je jedno, a zasto je drugo?
Bojan:
Muzika ne e samo zvuk. Muzika e ideja. Se zavisi od idejata i porakata koja kje probash da ja prenesesh.

HC: Jeste li razmisljali da nastupite uzivo? Kapiram da tesko da bi ponovili ono sto se moze cuti na izdanju (kada se pojavi) pa zato,... kako bi zapravo i mogao da izgleda vas nastup?
Bojan:
Machinesaw imashe eden nastap na makedonskiot Constructor Fest. Nastapot odlichno projde, so prilichno pozitivna reakcija od publikata. Bidejki ova beshe prv nastap bevme dosta pretp

azlivi i nastapot traese 30tina minuti.
Damjan: Vo idnina planirame da vmetneme video-elementi vo live nastapite, kako i da nastapuvame so noise instrumenti (chekani, pili i sl.)

HC: Ta neponovljivost napravljene muzike. Prednost ili mana?
Bojan:
Jas bi rekol deka za Machinesaw e povekje prednost otkolku maana. Golem del od nashiot

materijal se sveduva na improvizacii, taka shto za live ne pretstavuva nikakov problem.

HC: Kaze jedan moj ortak “za sve to ti je dovoljan fruti lups i esid”... Sta koristite u radu? Hardver, softver, gedzet isl...
Damjan:
Kako sto kaza prethodno Bojan, nie smetame deka pred se idejata e bitna. Ima eden kup noise proekti koi se bez nikakva zamisla, sto licno mene ne mi se svigja. Nie se trudime da preneseme edno celokupno senzorijalno iskustvo na onoj sto ja slusa nasata muzika. Inaku kako instrumenti za postignuvanje na taa cel koristime se sto mozeme. Iako povekjeto traki gi pravime/montirame vo FL Studio,za da dojdeme do onoj noise zvuk koj preovladuva vo Machinesaw trakite, koristime vokali, konzervi, klucevi, gitari i sl.

HC: Danas je racunar dostupan svima. Cinjenica je da masa ljudi radi nesto po pitanju muzike sama. Da li smatrate da je ta dostupnost dobra i to da svako moze da radi muziku/buku? Reci cu vam svoje misljenje ako vas zanima van ovog razgovora da ne sirimo temu. :)
Bojan:
Mislam deka e vo red. Na ovoj nachin mnogu kreativni umovi mozhat polesno da se izrazat i da go promoviraat ona shto go pravat. Fakt deka e ima duri i premnogu shto pravat muzika doma, pred kompjuter, no kvalitetot najchesto isplivuva na povrshina. Ti shto mislish? :)

HC: Koliko stizete da pratite desavanja u ex yu u smislu novih i starih imena? Moram priznati da nisam imao prilike da vas sretnem na DS forumu gde se uglavnom okuplja ExYu noise isl bagra pa vas zato pitam. Cini se da posebno poslednjih godinu-dve naisao je neki novi talas bendova i projekata. Cini se da se stvara neka scena (ako pogledamo DS blog i forum videcemo da je spisak aktivnih bendova poprilican). Kako vi vidite to?
Damjan:
Pa se trudime da ja pratime ex-Yu scenata bidejki ima stvarno mnogu kvalitetni bendovi! Sum naisol na mnogu fenomenalni underground bendovi od site zanrovi (metal, noise, free jazz i sl). Od vreme na vreme go otvaram DS forumot, ali da tocno e deka ne sme aktivni tamu. Imase eden nov forum (Extreme Noise Forum) kade ostavivme nasi linkovi i otkrivme nekoi super artisti. Mene mnogu me raduva toa sto se stvara noise scena vo ovoj region so svoi karakteristiki. Balkanoise mozebi? :)
Bojan: "Corrosive Fumes" kompilacijata shto izleze pred nekoj mesec e svedok deka postojat kvalitetni artisti na ovie prostori. Sekogash sme otvoreni za sorabotka, pa bilo koj mozhe da ne iskontaktira.

HC: I sta se desava sa industrial noise-om u Skoplju i Makedoniji? Ko sve trenutno radi, da li postoji publika i dajte neki sajt gde bi se mogli vise informisati...
Bojan:
Scenata e mnogu, mnogu mala. Publika isto ima premalku, no se nadevam deka ova kje se smeni vo idnina. Ima dosta interesni dark ambient, noise i industrial artisti, na primer God Pollutes, Death Worship, Infect Insect, Ezotera, terminal_00, Nad Evropa ... Ima i nekoi so koi ne uspeavme da ostvarime kontakt ili sorabotka poradi prichini koi verojatno samo na niv im se poznati. A ne veruvam deka bi probale pak. Koj gi ebe.
Damjan: Nie planirame da gi razmrdame malce rabotite vo Makedonija na ovoj plan. Vekje go zapochnavme nasiot lejbl (Hibakusha Records) i bi trebalo najkasno do septemvri da izlezat 4 net izdanija. Se nadevame deka ke uspeeme da ja prosirime noise kulturata tuka so toa shto besplatno ke promovirame makedonski bendovi.

HC: I ovim vam ostavljam poslednju priliku da kazete nesto sto zelite a nisam vas pitao i jeste ili nije bitno vama, nama, nekome,...
Bojan i Damjan:
Za kraj bi sakale da ti se zablagodarime za shansata da go promovirame bendot i da se priblizhime na poshiroka publika. Ne ochekuva raboten period, planirame izdanija za labelot, rabotime paralelno na nov material i go promovirame toj shto vekje go imame. Ochekuvajte go nasheto prvo EP “Abomination of Flesh” naskoro i zirnete go nashiot:

Machinesaw Myspace

No comments: