Tuesday, October 14, 2008

Xenia

XENIA

Članovi: Vesna Vrandečić, Robert Funčić, Marinko Radetić, Joško Serdarević
Žanr: new wave, post-punk, new romantics, funky, art-rock, dance rock, pop-rock, pop

Utjecaji: Gang Of Four, Talking Heads, Roxy Music, David Bowie, Siouxie And The Banshees, Toyah, Blondie, Kate Bush, Lena Lovich, Kid Creole And The Coconuts, Eurythmics, The Police, Boa, Idoli, Azra, Zana, Električni orgazam, La Fortunjeros

Utjecali na: Film, Slomljena stakla


XENIA – Kad nedjelja prođe (1983, Jugoton)

Riječka rock skupina Xenia nastala je nakon rađanja lokalnih punk pionira Termita i Parafa početkom osamdesetih u sastavu Robert Funčić (gitara), Marinko Radetić (bas), Joško Serdarević (bubnjevi) i Vesna Vrandečić (vokal), a prvi izlet u javnost bio im je singl «Moja prijateljica» objavljen u vrijeme održavanja svjetskog nogometnog prvenstva u Španjolskoj 1982. Singl ih je prikazao u vrlo svježem izdanju tadašnjeg yu – new wavea koji se već bio zasitio silnih ska / reggae stilizacija, pa je njegova izrazito moderna rock forma proizašla iz utjecaja novog romantizma, post – punka i funka djelovala veoma očaravajuće tako da je postao vrlo neobičan raskošan ljetni hit koji je dao naslutiti da se iza sofisticirane lezbijske priče krije vrlo koristan kreativni potencijal. Poleđina singla bila je pjesma «Povezi me (vjetar u kosi)» koja je nosila sasvim drukčiju priču – žensku strast prema muškarcu koji se viđa s drugom djevojkom zbog njezinih srebrnih noktiju. Ove dvije pjesme su nedvojbeno u samom startu prikazale band kao vrlo spretan tim koji barata s totalnom slobodom mašte koja varira do bizarnosti bez ikakvih ironija na vlastiti račun.
Boa je te sezone na yu-sceni napravila pravi preporod objavivši debi album pun sofisticiranih kompozicija u potpuno novoj viziji rocka koje su snimili u studiju Tinnie Varge u Švedskoj, pa je shodno tome primjetan art pristup Xenie došao do punog izražaja kada je u proljeće 1983. objavljen debi album «Kad nedjelja prođe» s devet kompozicija koje su snimljene upravo u studiju Tinnie Varge. No, osnovni problem albuma su bile pjesme koje je band imao kao demo snimak tako da se one nisu mogle zbog koncepta nikako prilagoditi u to vrijeme odličnoj produkciji. Daleko od toga da se radi o lošim pjesmama; štoviše, svi naslovi su izuzetni, no sam Tinnie je izjavio da je materijal koji je Xenia donesla bio suviše «tvrd» za bilo kakvu naknadnu produkciju čime bi se izgubio originalni pristup. Boljka albuma zbog toga leži u načinu na koji su pjesme aranžirane, pa shodno tome one nisu dozvoljavale nikakve naknadne dorade. Veliki potencijal banda koji je najavljen odličnim singlom tek je na rijetke momente došao do punog izraza tek kroz nekoliko pjesama – «Ne (subota uveče)», «Tko si ti», odličnom komadu «Crveno svjetlo», hitu «Iznenadi me» i navedene dvije kompozicije koje su se našle na singlu. Ipak, najznačajniji dio albuma otpada na nezasluženo marginaliziranu kompoziciju «Ksenija» koja dočarava svu snagu njihovog mračnog lirskog pristupa («…ne misli na jučer, nemoj sanjati / ne misli na sutra, nemoj se nadati… susjedi tvoji znaju sve o tebi / susjedi tvoji šapću da ćeš stradati / jer danas ti si sama, nauči da nekome moraš pripadati…») što bi u nekom boljem aranžmanskom okružju zvučalo puno dotjeranije i bez korištenja šablona nalik na Siouxie And The Banshees, Toyah ili Gang Of Four. Ovako, album od kojeg se nadalo da će krenuti u stazama profinjenog art – rocka (kao što je to bio slučaj sa singlom «Moja prijateljica») pokazao se sasvim prosječnim rock albumom u vremenu kada je glavna snaga yu-rocka dolazila od strane potpuno dorečenih izvođača poput Idola, Azre, Discipline Kičme, Lačnog Franca, Boe, Električnog orgazma ili Leb i sol. Kada danas pogledamo i poslušamo ovaj album, ostaje jedino bezvremenska konstitucija pojedinih kompozicija koje svjedoče o snazi tadašnjeg jugoslavenskog rocka.

(text by DJHorvi)

discography:
(fortunately www.sarajevo-rs.com uploaded the complete albums to RapidShare, here are the external links that you may find useful.

1982 - Moja prijateljica (singl)
1983 - Troje (singl)
1983 - Kad nedjelja prodje
1984 - Tko je to ucinio

Password:
www.sarajevo-rs.com

No comments: