Thursday, January 15, 2009

Krcko Oraščić

KRCKO ORAŠČIĆ (Obrenovac)


KRCKO ORAŠČIĆ – Krcko oraščić (2007, Slušaj najglasnije)

Obrenovačka skupina Krcko oraščić (po znanom baletu Čajkovskog) je uz Zemlju broj 9, Plasma-Arc Machining, Bokerinija, F.A.P. i Kodagain jedno od najljepših i najugodnijih ovogodišnjih iznenađenja iz Srbije koja su objavljena za Slušaj najglasnije.

Djelo u trajajnju od punih 70 minuta donosi deset iznimno kreativnih kompozicija gdje se sastav predstavio u spoju kraut-rocka, new-wavea, dance-rocka, sympho-rocka, eksperimentalne i avangardne glazbe pri čemu se koristi standardnom rock postavom (gitara, bubnjevi, bas i vokal uz sitnu potporu klavijatura i usne harmonike). Mogu se prepoznati neke očigledne sintagme sa ekscentrizmom njemačkih Can, ekspresija Captain Beefhearta And His Magic Band, Šarlo akrobatovog «Bistrijeg ili tupljeg čoveka...», razbijenih kompozitorskih struktura Sonic Youth, a u nekim čvršćim rockerskijim trenucima i određene paralele s mekšim grunge riffovima Pearl Jam. Vokali su na srpskom jeziku uz iznimku uvodne kompozicije «Tout le monde» koja je otpjevana kroz spoj francuskog i njemačkog jezika na nevjerojatno razarajućoj glazbenoj potki hardcore rocka na način nekadašnjih Firehose i Minuteman. Tekstovi su posve pomaknuti, lucidni i predstavljaju svojevrsni metaforički šaljivi art, a ritmovi stoga tijekom cijelog albuma variraju od opako brzih, preko plesnih do skroz usporenih. Skladba «Dzavli» je fini plesni rock pod očitim utjecajima Darkwood Dub i najradiofoničniji je predstavnik ovog albuma za široki auditorij. U dvije najduže skladbe «Plavo 007» (nalazi se na «12.bombardiranju New Yorka») i završnoj «Uspavanka» koje traju po 16 minuta predstavljaju se kao vrsni aranžeri i improvizatori organske psihodelije i sympho-rocka s obiljem pratećih efekata poput najoriginalnijih kraut-rockera (psihodelični zvukovi, delayi, echo, reverbi, samplovi, scratch...), dok se u posve zabavnoj i šašavoj «Ekonomski eksperiment» uz soft-kabaret-pop smjernice i otkačen vokal pojavljuje i roktanje jedne dobre domače krmače od nekih 150-200 kila.

Jedino je šteta što na omotu nema nikakvih podataka o sudionicima ove sjajne kreacije.

Naslovi: 1.Tout le monde, 2.Dzavli, 3.Folie a deux, 4.Gash Flordon blues, 5.Krcko, 6.Plavo 007, 7.Chigra, 8.Ptice, 9.Ekonomski eksperiment, 10.Uspavanka

Ocijena (1-10): 9

www.myspace.com/krckoorascic


Hvala DJ Horviju.

3 comments:

Anonymous said...

http://www.last.fm/music/Krcko+Orascic

Unknown said...

link za download albuma je:
http://rapidshare.com/files/336582114/Krcko_Orascic_-_2007_Krcko_Orascic__album_.rar.html

Sonična Smrt said...

download snimaka:

http://www.easy-share.com/1909829428/KrckoOrascic2007KrckoOrascic.rar

http://www.easy-share.com/1909832856/KrckoOrascic2006Njak.rar

http://www.easy-share.com/1909947643/KrckoOrascic2005ProbaStudioOrionObrenovac.rar

http://www.easy-share.com/1910064607/KrckoOrascic2005GladZaLjudima.rar